Snelle auto’s

Een auto is veel meer dan een voertuig om van A naar B te komen. De ontwikkeling van de auto is constant in beweging. De fabrikanten maken de auto’s steeds sneller, veiliger, luxer en milieuvriendelijker. Klassieke auto’s zijn nog steeds bijzonder en worden kostbaarder naarmate ze ouder zijn. Een liefhebber van klassieke auto’s heeft daar veel geld voor over. Deze auto’s komen echter alleen voor een speciale toer of een show de garage uit. Voor het dagelijkse woon/werk verkeer zijn ze te langzaam in dit snelle tijdperk.

De meeste mensen worden graag in een sportieve auto gezien. Het in bezit zijn van een hele dure of opvallende auto is een statussymbool. Over het algemeen is het aan iemands auto te zien op welk niveau hij of zij op zakelijk gebied functioneert.

Ondanks de snelheidslimiet op de Nederlandse wegen is de snelheid die een auto kan halen voor veel mensen belangrijk. Plankgas rijden maakt adenine aan die geassocieerd wordt met vrijheid.

De autosport bestaat al net zolang als de auto en wordt vooral door mannen beoefend en bekeken.

De beroemde formule 1 races halen hoge kijkcijfers.

De coureurs op hoog niveau rijden in speciaal ontworpen raceautos die enorme snelheden van boven de 350 kilometer per uur kunnen halen. Het circuit voor autoraces is een geasfalteerd parcours dat rond loopt. Omdat er regelmatig ongelukken gebeuren op de racebaan wordt er steeds meer aandacht aan de veiligheid besteed. Om de raceauto’s die van het parcours afwijken, op te vangen is het circuit omgeven door autobanden. De toeschouwer tribunes zijn door hekken gescheiden van het circuit. Tegenwoordig zijn de auto’s voorzien van een kuipstoel, een rolkooi, zespuntgordel en een blusinstallatie. De autocoureurs dragen brandvrije kleding, handschoenen en een helm.

Autoracen is een erg dure sport. Er zijn autocoureurs met erg veel geld, maar een groot deel van deze waaghalzen zijn afhankelijk van sponsors. Dit zijn meestal grote bekende bedrijven waar tijdens de race reclame voor wordt gemaakt. Om deel te mogen nemen aan een autorace heb je een racelicentie nodig. Net zoals bij een gewoon rijbewijs moet hier een theorie- en een praktijkexamen voor worden gehaald.

De auto cross wint de laatste jaren aan populariteit. Een autocrosswedstrijd wordt op een onverharde baan of in een weiland gehouden. Er zijn diverse niveaus van autocross in speciaal gebouwde crossauto’s, maar ook in auto’s die afgeschreven zijn voor de openbare weg. Hierdoor is deze tak van de autosport toegankelijker voor amateurs. Om deel te mogen nemen aan een wedstrijd dienen de afgeschreven auto’s wel aan de veiligheidsvoorwaarden te voldoen. Tijdens een autocross gebeuren er eveneens regelmatig ongelukken waarbij auto’s tegen elkaar botsen of over de kop gaan. Dus ook als amateur autocrosser is het noodzaak om brandveilige kleding en een crosshelm te dragen. In Nederland zijn er in verschillende regio’s autocrossclubs met een autocrossbaan.