Circuits in Nederland

Nu de Formule 1 gekte in Nederland steeds groter is geworden de afgelopen jaren stijgt de roep naar een Formule 1 race in ons land. Dit is ook niet zo gek. Aangezien Max Verstappen het erg goed doet en veel fans heeft kan iedereen er vanuit gaan dat dit een zeer lucratief evenement zal zijn in vele opzichten. Daar komt bij dat er nog meer rijders zijn die zeer veel talent hebben en uit Nederland afkomstig zijn. Indien er nog meer Nederlanders in de Formule 1 actief gaan worden lijkt het opnieuw organiseren van een Grand Prix in ons land helemaal niet meer te voorkomen. Om dit te realiseren moet er echter aan een hoop voorwaarden voldaan worden.

Er zijn in Nederland twee circuits die eventueel alles in huis hebben om een Grand Prix te kunnen organiseren. Dit zijn het circuit van Assen, alom bekend om onder andere de TT race en de befaamde nacht van Assen. De andere optie is het circuit van Zandvoort, waar al eerder Formule 1 races verreden werden. Veel hangt af van of er ruimte op de kalender vrijkomt om een race te kunnen organiseren. Indien dit het geval is zal de FIA waarschijnlijk een Grand Prix in Nederland zeker willen overwegen. Vanaf dat moment hangt het ervan af welk circuit volgens hen het beste voor de dag komt.

>Waar de keuze uiteindelijk op gaat vallen is moeilijk te zeggen. Beide banen hebben bepaalde voordelen ten opzichte van de anderen. Het ligt er dan maar net aan wat de bond belangrijker acht. Vaak moeten er bepaalde aanpassingen gedaan worden voordat een circuit helemaal Formule 1 klaar is. Welke dit precies zijn zal bepaald worden door de FIA nadat ze uitgebreid onderzoek hebben gedaan. Zo komt het soms voor dat er iets aan de infastructuur moet worden veranderd op en om de baan ofdat de baan zelf hier en daar uitgebreid moet worden. Zo kunnen bochten ruimer gemaakt moeten worden of stukken langer.

De geschiedenis van Formule 1 in Zandvoort

In het begin van de vorige eeuw werden er al voor het eerst races gehouden in Zandvoort. Deze vonden toen plaats of de straat en het was een waanzinning schouwspel om dit mee te maken. Jaren later kwam het Fomule 1 circus naar de badplaats. Dit was om precies te zijn in het jaar 1948. De race was vervolgens vaste prik op de kalender voor decennia. De laatste keer dat de race gehouden werd was in 1985 en vervolgens verdween deze van de jaarlijkse Formule 1 kalender. Er waren veel bewegingen in Nederland die protesteerden tegen het jaarlijks organiseren van de race in verband met onder andere het milieu. Inmiddels lijkt dit geen probleem meer te vormen voor het opnieuw organiseren van de race.