Formule 1 races in Vietnam

Jawel! Het Hanoi Circuit is gereed voor de Grand Prix van Vietnam! Op 5 april jl. zou dan ook de eerste Formule 1 race gereden worden op dit gloednieuwe traject, maar zoals dat dit jaar met zovele sportevenementen het geval is, is ook de Grand Prix die in Vietnam plaats zou vinden uitgesteld vanwege de van kracht zijnde overheidsmaatregelen. Nog even geduld dus.

Het Hanoi Circuit

Het allernieuwste parcours voor de Formule 1 races bevindt zich vlakbij de hoofdstad van Vietnam. Het circuit behelst zowel bestaande openbare wegen als recent aangelegde trajecten. Het Hanoi Circuit behoort daarom tot de zogenaamde semi permanente stratencircuits. Het parcours is 5,607 km lang en telt 23 bochten, maar bevat ook een recht stuk van 1,5 km. Dit laatste gegeven maakt een Formule 1 race nog spannender, omdat de rivaliserende autocoureurs elkaar tijdens de race zullen proberen in te halen op dergelijke lange rechte trajecten. De Grand Prix van Vietnam belooft dan ook zeer spectaculair te worden!

Ontwerp en aanleg

Het Hanoi Circuit is een design van Hermann Tilke, de beroemde Duitse racebaan-architect die reeds vele circuits ontworpen heeft, zoals het Bahrain International Circuit en het Baku City Circuit in Azerbeidzjan. Om de aanleg van dergelijke circuits te bespoedigen, maken de uitvoerende werkkrachten graag gebruik van bedrijfswagens die voorzien zijn van een Work System, zodat onbenullige vertragingen tijdens het werk-in-uitvoering kunnen worden voorkomen. Het nieuwe deel van het circuit is dan ook in een rap tempo aangelegd, opdat het hele parcours op tijd klaar zou zijn voor de Grand Prix 2020. De Grand Prix van Vietnam zou de vierde Grand Prix van dit Formule 1 seizoen zijn en het is dan ook heel jammer dat dit grootse sportevenement nog geen doorgang gevonden heeft.