Zuinig met de wagen rijden

Om kleine boodschappen te doen laten heel wat Nederlanders de auto thuis. Vaak is het moeilijk om in de stad een parkeerplaatsje te vinden, een boodschap doen met de fiets is beter voor het milieu en met de huidige brandstofprijzen is autorijden daarnaast best wel duur.

Het is echter niet altijd mogelijk om de auto aan de kant te laten staan, en dan komen tips om zuiniger te rijden natuurlijk altijd van pas. Zuinig rijden is echt niet zo moeilijk als je denkt. Als je auto in goede staat is en als je je rijstijl wat aanpast, dan ben je al een heel eind op goede weg.

De juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning rijd je niet alleen veilig, maar ook zuinig. Als je banden vrij slap zijn, dan moet de motor grotere inspanningen leveren en dus meer brandstof verbruiken. Zit je bandenspanning goed, dan rijdt je wagen veel lichter en verbruikt deze minder brandstof. Controleer daarom minstens één keer per maand de bandenspanning.

Weinig brandstof in de tank

De meeste autobestuurders spelen graag op veilig en rijden het liefst met een vrij volle tank. Hoe meer brandstof je tank echter bevat, hoe zwaarder je wagen is waardoor je motor harder moet draaien om vooruit te komen. Het is dus veel interessanter om je auto niet helemaal vol te tanken.

Airco en achterruitverwarming

Heel wat bestuurders weten niet dat ook de airco en de achterruitverwarming heel wat brandstof vragen. Gebruik deze op een correcte manier en enkel als het echt nodig is.

Vertrekken met de wagen

Brandstof besparen begint gelijk al bij het vertrekken met de wagen. Een koude motor verbruikt immers veel meer brandstof dan een warme motor. Start je je wagen, druk dan nooit het gaspedaal tot het uiterste in. Ook snel optrekken in de eerste versnelling is echt geen goed idee als je brandstof wilt besparen.

Snelheidslimiet respecteren

Snelheidslimieten respecteren is tweemaal zo zuinig voor je portemonnee. Je vermijdt er boetes door, en door minder hard te rijden verbruikt je auto heel wat minder brandstof.

Korte afstanden vermijden

Korte afstanden rijden brengt een hoger brandstofverbruik met zich mee. In plaats van je boodschappen in veel verschillende winkels te halen, groepeer je beter je aankopen. Lijstjes maken of je boodschappen op voorhand bestellen kan hierbij een prima hulpmiddel zijn. Heel wat winkels maken het voor de consument bijzonder makkelijk en leveren ook aan huis. Op zaterdag je dagelijkse brood en je zondagse taart bestellen bestellen, en het wordt de volgende dag bij je thuis geleverd. Lekker makkelijk en een stuk goedkoper!

Op tijd gas terugnemen

Net zoals jij energie bespaart als je gas terugneemt, bespaart ook je auto brandstof als je wat gas terugneemt. Als je een kruispunt nadert, laat je auto dan uitrollen zonder de koppeling in te duwen. Probeer precies in te schatten wanneer je het kruispunt zal naderen zodat je niet weer moet optrekken. Het vraagt wat oefening, maar oefening baart kunst en is op termijn heel goed voor je portemonnee.