Classic Cars

Wanneer is een auto een classic car?

Wanneer is een auto een “Classic Car” te noemen. In principe iedere auto die ouder is dan 25 jaar mag je een op zijn Nederlands “klassieke auto” noemen. Al zijn de echte kenners het hier niet echt mee eens en vinden dat deze grens verlegd moet worden naar de 50ste verjaardag van een auto. Overigens in dit artikel gebruik ik de woorden “classic car” in plaats van “klassieke auto”

Een classic car kopen

Een classic car koop je op veilingen, via internet portals, autohandelaren, speciale beurzen en ook kunt u er tegenaan lopen op evenementen. Het is een vrij toegankelijke wereld al dan niet afhankelijk van uw budget.

Evenementen

Er zijn talloze evenementen en classic car clubs die het hele jaar door bijeenkomsten organiseren. Naast het bijwonen van tentoonstellingen zijn er ook permanente classic car tentoonstellingen in Musea. Er zijn vele classic car bezitters die geregeld uitstapjes en toertjes maken naar interessante bezienswaardigheden door geheel Europa. Voor een buitenstaander lijkt een optocht van allemaal opgepoetste autootje´s maar in tegendeel, dit zijn zeer goed georganiseerde toertochten waarin zij dingen zien die u autobezitter niet ziet. Vaak krijgen deze clubs exclusief toegang tot gebouwen en terreinen. Eveneens worden er ervaringen uitgewisseld en het nodige genuttigd. Ook op internationaal niveau valt er genoeg te beleven in geheel Europa zoals ook in het zuiden nabij Gibraltar ziet u classic car clubs rondrijden.

De prijs

In principe geldt dat hoe ouder de classic car is hoe meer de prijs omhoog gaat. Er zijn al diverse classic cars in de goedkopere prijsklasse, omstreeks 10.000 euro, maar houd er echter wel rekening mee dat hier nog veel werk aan kan zijn. Je kunt al behoorlijk representatieve classic cars kopen tussen de 20.000 en 30.000 euro. Er zijn veel zakelijke classic car liefhebbers die er hun boterham mee verdienen door bijvoorbeeld te investeren. Deze maken echter wel gebruik van gespecialiseerde zakelijke dienstverleners zoals bijvoorbeeld Qeld.

Koop tips

Dat is sterk persoons gebonden, afhankelijk van het budget en de hoeveelheid tijd u heeft. Wordt u verliefd op een auto, de kleur, de motor, het merk, het uiterlijk of de technische specificaties. Er zijn liefhebbers die willen maar 1 merk, 1 type, 1 kleur, zij wachten soms jaren totdat zij ergens in een uithoek van de wereld er een hebben gevonden. Deze wordt dan geïmporteerd naar Nederland, u doet dit via de RDW, dit kost wel enige kennis en papierwerk maar loont vaak wel de moeite.

Kennis en kunde

Ik zou zeggen ,rol erin, koop en geniet, er zijn velen u voor gegaan. Klein of groot budget, er is altijd wel iemand met hetzelfde verleden. Op internet worden er veel technische kennis en ervaringen uitgewisseld. Classic cars vliegen letterlijk over de hele wereld.

Moet u een auto monteur zijn, nee hoor, kenners zeggen dat het zelfs makkelijker is reparaties en onderhoud uit te voeren op een classic car dan de huidige moderne auto´s. Een uitdaging is wel, het vinden van het juiste onderdeel en de juiste man, maar daar zijn weer de clubs en evenementen voor.