De Dakar Rally

Wat is de dakar rally?

De Dakar Rally, of simpelweg “De Dakar”; vroeger bekend als de “Parijs-Dakar Rally”, is een jaarlijkse rally georganiseerd door de Amuary Sport Organisation. De meeste evenementen sinds de oprichting in 1978 waren van Parijs naar Dakar, in Senegal. Door veiligheidsrisico’s in Mauritania werd de 2008 rally gestopt in Senegal. Sinds 2009 gaat de rally door in Zuid-Amerika. De race is geopend voor amateurs en professionele rijders. Amateurs vormen meestal 80% van de deelnemers.

De race is een off-road uithoudingsevenement. Het terrein dat de deelnemers moeten doorkruisen is veel harder dan het conventionele parcour van rally’s, en de voertuigen die worden gebruikt zijn echte off-road voertuigen anders dan aangepaste on-road voertuigen. De meeste van de competitieve secties zijn off-road, duinen, modder, kamelengras, rotsen en nog vele andere dingen.

De rijders

De rijders van de Dakkar Rally moeten goed uitgerust in of op hun voertuig zitten. Als ze 800 tot 900 kilometer per dag afleggen hebben ze nood aan aangepaste kleding. Zo zorgen ze er best voor dat ze kleding aanhebben die het zand en vuil zo goed mogelijk tegenhoudt en vaak wordt een skibril, helm of afsluitende zonnebril gebruikt om het zand en vuil uit hun ogen te weren. Ook hun schoeisel is zeer belangrijk. Best kiezen ze voor aangepaste schoenen die ventilerend en stofwerend zijn, maar toch nog comfortabel zitten voor een lange tijd aan te houden en te gebruiken voor hun voertuig te besturen.

Kleine historie van de Dakar Rally

In de mid-2000’s was de Dakar Rally op een hoogtepunt van zijn populariteit. De deelnamelijst in 2004 steeg naar 595 deelnemers, van 358 deelnemers in 2001, met een record aantal van 688 deelnemers in 2005. Naast Mitsubishi en Nissan had Volkswagen nu een volledige fabrieksinspanning, terwijl Schlessers Ford-aangedreven buggy’s en BMW’s van het Duitse X-raid-team doornen in de kant van de grote budgetfabrieksteams bleken. De route van 2004 was van Clermont-Ferrand naar Dakar, en het was het jaar waarin Peterhansel de prestatie van Hubert Auriol nastreefde om de rally op zowel twee als vier wielen te winnen. De Fransman verdedigde zijn titel in 2005, toen de rally voor de eerste keer in Barcelona begon. In de categorie fietsen zette KTM zijn succes voort bij Nani Roma in 2004, die het volgende jaar overging op de autocategorie, en Cyril Despres in 2005.

Het evenement in 2006 verhuisde naar Lissabon. Nissan trok zich terug en verzuimde Mitsubishi effectief tegen te werken, die een zesde opeenvolgende overwinning boekte, dit keer met voormalig skikampioen Luc Alphand nadat Peterhansel laat in de rally een aantal fouten beging. [9] Peterhansel zorgde in 2007 goed voor zijn derde titel in de autocategorie voor Mitsubishi na een close contest met Alphand nadat de steeds meer competitieve Volkswagens met mechanische problemen stopte. In wat het laatste Afrikaanse evenement van de Dakar zou zijn, pakte Despres zijn tweede titel in de categorie fietsen, nadat hij in 2006 de overwinning had behaald aan Marc Coma na een blessure.